Als sportmasseur werk je o.a. blessurepreventief. Als je (intensief) sport hebben je spieren een herstelperiode nodig. Om blessures en overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat belasting en belastbaarheid in evenwicht zijn. Door te sporten breng je dit (tijdelijk) uit evenwicht, en hebben je spieren en gewrichten een periode nodig van herstel en opbouw. Symptomen van (enigszins) langdurige disbalans zijn: vermoeidheid, spierpijn, spierverhardingen, verhoogde spanning, stijfheid, vochtvorming. Door een rustige en diepe massage te geven middels effleurages en pétrissages heeft dit een gunstig effect op het afvoeren van afvalstoffen en op de stofwisseling, de doorbloeding en hydratatie wordt versterkt, weefsels, aders en lymfevaten worden gedraineerd en heeft de massage als geheel een ontspannend effect.
Door palpatie kunnen spierverhardingen/verklevingen worden opgespoord en middels fricties kunnen deze worden los gemaakt. Je spieren zullen sneller herstellen en blessures en overbelasting kan zo voorkomen worden. Dit is vanzelfsprekend belangrijk; als sporter wil je niet door een blessure voor een langere periode niet kunnen trainen!
Als sportmasseur werk je ook blessure-herstellend; als je blessure zo goed als genezen is, eventueel je (fysio)therapeut je behandeld heeft, en je wilt je sport weer oppakken is het van groot belang een goede opbouw in je trainingen te hebben. Je moet de tijd nemen je spieren en gewrichten rustig aan hun opbouw te laten werken zodat de blessure niet weer terug kan keren. Ook hierbij kan massage uitkomst bieden: na een training je spieren de positieve effecten te laten ervaren zoals hierboven beschreven draagt ertoe bij dat je sneller op je oude niveau zit, maar dan zonder klachten!